søndag, 10 august 2014 00:00

På skolebenken i USA for å lage Haugesund Ale

Once in a lifetime, sa Bjørn Dybdahl kort tid før han og resten av familien satt seg på flyet til USA sist torsdag. Han har ventet i to år på å slippe til på University of Californias avdeling i Davis. Nå åpnet dørene seg endelig for oljeservicegründeren fra Haugesund som lenge har ønsket seg et Professional Brewer Sertifikate for å lage Haugesunds første øl.

I forbindelse med feiringen av Petrotechs 30-årsjubileum i september i fjor, fikk adm. dir. Bjørn Dybdahl innvilget seg det han kaller «et sabbatssemester» fra ledelsen i Expro Group Holding i Reading Holding Norway AS, som i dag eier virksomheten på Kvala i Haugesund. Han har stått på som toppleder lenge i spiss for en enestående ekspansjon. Nå var tiden moden for å ta en pust i bakken. Den benytter han til å realisere en privat drøm han har båret på lenge: å få anledning til å følge masterstudiet for ølbryggere på universitetet i Davis, Sacramento. Siden høsten 2012 har han drevet et lite testbryggeri med en kapasitet på 250 liter øl om gangen på Høvleriet, bygningene etter Haugesund Høvleri & Trælastforretning som han overtok midtveis på 1990-tallet og som han har restaurert etter alle kunstens regler og utviklet både til en rustikk konsertarena og ditto selskapslokale.

 Flere bein å stå på
-Jeg jobber for å skape mer substans i Høvleriet, forklarte Dybdahl da vi traff ham kort tid før avreise. Det første ølet fra mikrobryggeriet hans ble lansert under Vise- og lyrikkfestivalen ifjor og godt mottatt. Han har vært gjennom alle formelle runder med myndighetene lokalt og nasjonalt for å få lov til å sette igang produksjonen. Testproduksjonen har vært spennende og lærerik. Nå tar han neste skritt for å skaffe seg bedre oversikt og innsikt i produksjon av øl.

-Hensikten er å komponere det perfekte Haugesunds-ølet, sier han og har foreløpig navnet på tre ølsorter klar. Det er Haugesund Ale, Røvær Stout og Utsira White.

Dybdahl begynte planleggingen 10-15 år siden men var usikker på om Haugesund var klar.

-Men så kom Bølgen…. og vi hev oss på, smiler han.

Selv var han ingen ølhund. Foretrakk vin.
-Men i dag er jeg helt klart det de kaller ølhund, legger han til. Han har dessuten i mange år vært fasinert over framveksten av mikrobryggerier verden over. Og lokalt produsert øl har han saktens smakt på sine uttallige arbeidsreiser rundt om i verden. Han har også sett hvordan nye mikrobryggerier har vokst fram, mange av dem i kombinasjon med puber og sjenkesteder som serverer det samme ølet.

-Men du må altså helt til California for å skaffe deg mer inngående kjennskap til produksjonen?

-Jeg kunne sikkert ha oppnådd det samme i Tyskland eller England. Men jeg har hørt mye godt om studietilbudet på universitetet i Davis, et av USAs beste landbruksuniversiteter, svarer han og minner samtidig om at bølgen med mikrobrygging av øl først og fremst kommer fra USA og Australia.

-Det er tross alt Calefornian Ale som har fått meg ølintressert. Det er derfor naturlig for meg å studere øl og søke etter mer kunnskap hos dem, legger han til.

Med i norsk forskningsprosjekt
Dybdahl forteller at testbryggeriet hans i Haugesund også har skaffet seg god kontakt med bransjekolleger her i landet. Sammen med flere av dem har han engasjert seg i et forskningsprosjekt Bioforsk har ansvaret for og der smaken av norsk humle og malt står i fokus.

-Og når tror du at vi den første leveransen fra «Haugesund Bryggeri»?

-Det er for tidlig å si det. Jeg regner med at jeg kan svare mer konkret når jeg kommer tilbake fra California om noen måneder, sier en smilende Bjørn Dybdahl. Nå er han på andre siden av jordkloden for å finne fram til den beste ølsmaken og -kvaliteten for oss haaugalendinger.

Tilleggsinformasjon

Lest 2753 ganger