mandag, 16 juni 2014 16:42

Ekte klosterøl?

'Averbode Abdij' har lansert et abbey bier som skal redde de ut av en økonomisk krise.
Avenbode ølet brygges av Brasseri Hyge som i sammarbeid med klosteret har laget en Blond og de kommer til å lage en pilsnertype til lokalt bruk.

Avenhode legger seg i rekken med mange abbey bier produsenter, men dette ølet skal ha vært brygget på klosteret og oppskiften stammer i fra det "orginale" ølet og vil da bli et ekte abbey bier, i motsetning til mange andre.
Avenbode er faktisl et kloster og har historisk laget øl, men etter andere verdenskig ble de frastjålet kobberkjelene av tyskerne.

Mange Abbey bier produsenter som Grinbergen, Leffe, Petus, Floreffe er komersielle bryggerier som vil lage øl i stilen til trapistene; blond, dobbel, trippel og verifisere produksjonen så det virker genuint - og brygget på gamle tradisjoner.
Et eksempel på dette er Leffe som lages av interbrev som ikke kan vise til noe kloster som hetet abdij Leffe, men stedet var så gammelt at de mente at det måtte ha stått et kloster der. Så i de fleste tilfeller når du leser "abbey bier" på flasken med en fin etikett med bilde av et urgammelt kloster, kan du være ganske sikker på at det er ren makedsføring og lite historie.

Men det finnes unntak. Val-Dieu som er laget av Val-Dieu brewery in Aubel. Val-Dieu er faktisk et ekte Abbey bier. Ølet lages av munker, de er ikke trapister, men Cistercianere. Cistercianer orden stammer i fra trapistene og i pinsippet er Val-Dieu ølet like ekte "trappist" som mange av trappistene. De kan ikke kalle ølet trappistøl  fordi 'tappist' er beskyttet. Ølet de produserer går inn i massebetegnelsen Abbey bier.

Navnbetegnelsen Abby bier, abby beer eller klosterøl er ikke beskyttet, så hvem som helst kan kalle sitt øl et disse navnene.
Som regel når disse betegnelene blir brukt prøver man og kopiere munkeøl stilen.

Tilleggsinformasjon

Lest 23075 ganger Sist redigert torsdag, 19 juni 2014 16:35