Skriv ut denne siden
lørdag, 05 oktober 2013 10:09

Spontangjæret belgisk mester-øl

 

Spontangjæret belgisk mester-øl

Spontangjæret øl er veldig ulikt det vanlige lagerølet og mange trenger litt tid for å venne seg til denne særegne, men svært fascinerende øltypen.

Smaksregisteret i spontangjæret øl er komplekst og ølet trenger lang tid på å utvikle seg. For å finne den rette balansen blandes gjerne flere årganger.

Det ferskeste ølet inneholder fremdeles en viss sødme, mens det eldste ølet er svært syrlig og komplekst. Med en rett blanding kan bryggeren finne frem til overraskende og svært særpregede øl.

Krever tilvenning – men er verdt det!

Første gang jeg smakte et spontangjæret øl fikk jeg sjokk. Dette skjedde lenge før øl i

butikk var vanlig og vareutvalget på ølutsalg bestod stort sett av et par typer lyse lagerøl.

På en utenlandsreise kjøpte jeg med meg en flaske som så litt uvanlig ut, uten den minste anelse om hva det var. Den syrlige smaken på dette ølet var så totalt annerledes og helt uventet at jeg, i min uvitenhet, tømte hele flasken i vasken – sikker på at denne flasken var ødelagt. Øl skal jo ikke være surt!

De fleste norske pilselskere vil nok også trenge litt tid på å tilvenne seg denne øltypen. Men, det er verdt det! Spontangjæret øl er utrolig spennende.

Ølet modnes på fat i flere år. Siden blandes forskjellige årganger for å skape det best mulige sluttproduktet.

Lambic, Geuze og Kriek

Belgia er landet for ølselskere, og det er i Belgia du hovedsakelig finner dette ølet. Lambic, som er det opprinnelige ølet, brygges tradisjonelt av en blanding av umaltet hvete og maltet bygg.

Ølet har lite humlepreg og ofte benyttes det gammel humle som har mistet mye av bitterheten. Det er først og fremst malt og villgjærens kompleksitet som fremheves.

Når bryggeren skal lage Geuze blander han forskjellige årganger av Lambic. På denne måten kan han kontrollere smaken slik at det er en balanse mellom det eldre og svært syrlige ølet, og det ferskeste ølet som enda har en del sødme.

I en del øl tilsettes også kirsebær, jordbær, solbær, druer og andre smakstilsetninger. Det mest utbredte og kjente fruktølet er Kriek.

Saken fortsetter under bildetI dette lille bryggeriet i den belgiske byen Beersel brygges verdens beste spontangjærete øl.

Belgiske øl henger høyt opp blant ølentusiaster. Det er derfor liten tvil om at dette prisvinnende ølet fra Belgia har høy klasse. Oude Geuze Vielle vant i år prisen for beste belgiske og franske øl i kategorien for spontangjærete øl. Ølet vant også prisen “International Champion 2013” under Australian International Beer Awards.  

Ølet er lyst oransje, noe uklart og har et hvitt skum med godt hold. Duften er sammensatt av aprikos, mandariner, honning, sopp, urter, epler og et svakt hint av roquefortost. Smaken er syrlig, men fruktig. Ølet er godt karbonert og har en fin, frisk snert. Fremstår som litt vinaktig med smak av syrlige bær.

(Ekstarkt av artilkel) 

 

 

 

Tilleggsinformasjon

  • Kilde: ABC Nyheter
  • Forfatter: Arne Lindbach
Lest 29859 ganger Sist redigert søndag, 06 oktober 2013 00:33
LESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/blue.lessLESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/green.lessLESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/orange.lessLESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/purple.less