tirsdag, 27 august 2013 19:13

Øl og glass

Et ølglass er beregnet til øl og skal ikke brukes til melk eller andre drikker. Melk inneholder fett og dette ødelegger skummet i ølet. En vanlig vaskemaskin er heller ikke noe egnet sted for et ølglass. Skyllemiddelet som brukes i vasketabletter ødelegger skummet.

Matrester på annen oppvask inneholder gjerne fett og kan føre til at glasset får et tynt fettlag – og øldrikkeren får et flatt og dårlig øl.

Vask ølglass for seg selv i en rengjort vaskekum – med en ren vaskebørste. Zalo er et syntetisk vaskemiddel som fungerer godt, men det er viktig å få skylt ut alt vaskemiddelet med varmt vann. Lufttørk glassene og sett dem i et eget skap.(optimalt)

Fire glass du trenger for å drikke øl

En seriøs ølhund har gjerne mange ølglass. I hovedtrekk er det 4 typer ølglass du bør ha i skapet ditt. Til det lyse pilsnerølet bør du ha et høyt smalt glass. Dette gir en fin skumdannelse og du får duften rett opp i nesen når du drikker. Glassets smale utforming gjør at ølet treffer smaksløkene bak i munnen slik at ølets bitterhet kommer godt frem. Et slikt glass kan gi en høyst ordinær pilsner det lille ekstra piffet!

Til hveteølet benytter man et høyt og slankt glass. I toppen er det gjerne en liten tulipanformet avslutning Dette gir plass til skummet som er karakteristisk for hveteøl. Glasset er bredere i toppen enn pilsnerglass og gir et bredere smaksbilde i munnen. Hveteølet har også en annen duftprofil en pilsner, noe som et hveteølglass tar bedre vare på.

Det smaksrike ale-ølet bør få et mer klokkeformet glass. Glasset, som minner om et stort konjakkglass, tar vare på hele smaksregisteret og selv de fineste duftnyanser blir tilgjengelige. Denne type glass er også veldig egnet til ølsmaking. Glasset bør være tynt slik at man kan varme ølet litt med hendene.

Til slutt bør man selvsagt ha gode halvlitersglass. Er man tørst og ønsker en skikkelig forfriskning så er dette glasset helt flott. Det er bredere enn et vanlig pilsnerglass og har gjerne litt tykt glass slik at det holder temperaturen bedre. Utmerket til lagerøl og lyse aleøl.

Når du drikker øl fra et skikkelig ølglass, som er godt rengjort, vil du se at skummet holder seg og at skummet sitter litt fast i kanten. Boblene i ølet vil også bevege seg fritt og blir ikke hengende fast i glasset.

Serverer du øl til maten eller arrangerer en ølsmakingsaften med venner? Husk at hvert øl skal ha sitt eget glass og at du alltid starter med det letteste og lyseste ølet.

http://www.abcnyheter.no/livet/2013/08/23/sa-enkelt-sikrer-du-deg-deilig-skummende-oel

Tilleggsinformasjon

Lest 3305 ganger