torsdag, 02 januar 2014 02:18

Øl og Sundhet

Sammendrag

Denne rapport samler og formidler de væsentligste dele af den videnskabelige litteratur om øl og sundhed. Formålet er at vurdere den ernæringsmæssige betydning af at nyde øl i moderate mængder - dvs. inden for Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser.

Et moderat forbrug af øl kan bidrage til at forebygge hjerte-kar-sygdom hos mænd over 35 år og hos kvinder over 45 år. Et moderat forbrug er 1-2 genstande om dagen. Den forebyggende effekt stiger, jo mere jævnt fordelt indtaget er ud over ugen.

En del af årsagen til den hjertebeskyttende effekt af øl er fysiologiske virkninger af alkoholen i sig selv i form af forøgelse af HDL-kolesterol, nedsættelse af blodets størkningstendens og forøgelse af insulinfølsomheden.

Vin er blevet fremhævet som sundere end øl på grund af andre indholdsstoffer ud over alkohol. Ældre befolkningsundersøgelser, der har vist, at personer, der foretrækker vin, har mindre risiko for hjerte-karsygdom end de personer, der foretrækker øl, tog ikke højde for, at vindrikkerne samtidig havde markant sundere kostvaner. Nye undersøgelser tyder derimod på, at et moderat forbrug af øl og vin er forbundet med
samme reduktion i risiko for hjerte-kar-sygdom.

Et moderat forbrug af øl kan være en del af en sund kostsammensætning, og det kan give nogle næringsstoffer i betydelige mængder. Her er en sammenfattende oversigt over de særlige ernæringsmæssige egenskaber ved øl:

• 45 % lavere energitæthed pr. volumen-enhed i pilsnerøl sammenlignet med vin.

• 62 % lavere alkoholtæthed pr. volumen-enhed i pilsnerøl sammenlignet med vin.

• Positiv i stedet for negativ væskebalance ved pilsnerøl sammenlignet med vin.

• En pilsnerøl (1 genstand) indeholder mindst 5 % af anbefalet daglig tilførsel for voksne af disse mikronæringsstoffer:
· B2-vitamin (riboflavin)
· Niacin
· B6-vitamin (pyridoxin)
· Pantotensyre (B5-vitamin)
· Magnesium
· Silicium

• Vin indeholder markant mindre af ovennævnte mikronæringsstoffer, men til gengæld mere jern og kobber.

• Øl har et særlig højt indhold af mineralet silicium, der indgår i knoglerne. Siliciumindholdet i en øl svarer til ca. 22 % af den mængde silicium, som man i følge nogle undersøgelser bør indtage for at sikre optimal forebyggelse af knogleskørhed.

• Øl ser ud til at have en mindre fremmende virkning på energiindtagelsen end vin.

• I modsætning til andre alkoholdrikke bevirker øl ingen forøgelse i homocystein.

• Øl indeholder ligesom vin flavonoider. Øl ser ud til at indeholde færre flavonoider end rødvin, men flere flavonoider end hvidvin.

• Øl adskiller sig fra de fleste andre mad- og drikkevarer ved sit indhold af humle. In vitro og dyreeksperimentelle studier tyder på, at stoffer i humle har gavnlige virkninger i forhold kræftforebyggelse, osteoporose, overvægt, type 2-diabetes, lipidmetabolisme, åreforsnævring, menopausal ubehag, forstørret prostata, antioxidantforsvar, kronisk betændelse, ledsmerter, paradontose, mental uro, søvnbesvær, depression, angst, Alzheimers sygdom, demens og aldersbetinget fald i mental funktion. Det er nødvendigt med mere forskning i disse områder, før der kan formuleres anbefalinger.

 

Tilleggsinformasjon

  • Kilde: Dansk Bryggeriforeningen
  • Forfatter: Per Brændgaard
Lest 27464 ganger Sist redigert torsdag, 02 januar 2014 12:30