lørdag, 14 juni 2014 16:01

Flaskekapsel

En flaskekapsel er en forsegling på en flaske , normalt af metal . Der findes flere forskellige typer flaskekapsler som passer til forskellige typer flaskhalsmundinger.

Historie
Opfinderen William Painter fik patenter på ølflaskekapslen i USA i 1892. [1 ] Der kaldes flaskekapslen "crown Cork" (kronkork) eftersom den ser ud som en krone . [1 ] Tidligere lukkede man flaskerne med en kork har fastsat med metaltråd. [1 ] Painter fik omtrent 80patenter, blandt andet på oplukkeren . [1 ] En af sælgerne på hans virksomhed opfandt ellers engangsbarberskraberen . [1 ] 2009 var virksomheden fortsat aktiv og producerede emballager

 En skrueflaskekapsel har en gvind som svarer mod en gvind på ydersiden af flaskehalsens udmunding. En skrueflaskekapsel kan skrues af og på flere gange. For at garantere at en skrueflaskekapsel er uåbnet kan der findes en ekstra, førperforeret ring længst ned på skrueflaskekapslen. Denne ring går itu ved den første åbning. Skrueflaskekapslen på billedet har været åbnet, hvilket man kan se på at den nedre ring er brudt.

En kronkork eller flaskeflaskekapsel er en flaskekapsel med foldet kant som svarer mod en flæns på ydersiden af flaskehalsens udmunding. Denne flaskekapselstype er standard for glasflasker indeholdende läskedrik, øl og vand i Sverige i dag (2010). Inde i kronkorken findes et plasticindlæg som kaldes compound og som er selve tætningen mellem flaske og kronkork. Oprindeligt bestod tætningen i stedet af en tynd korklager .

Compounden indeholder også materiale som hæmmer mikrobiologisk vækst fordi en sådan ikke skal nå ind til flasken som skulle reducere levetiden på produktet.

Fordi fjerntliggende en kronkork anvender man normalt en oplukker/ flaskekapselsåbnere . Kronkorken kan ikke anvendes for manuel återførsluting af flaske

Maxicap
Man åbnede den ved at trække i slæbtungen op og over flaskekapslen.

Andre flaskekapselstyper Tidligere (på 50'erne) fandtes der en flaskekapsel som bestod af en blød metalfolie som var vægt under flaskens åbning. Den blev enkelt åbnet med et let tryk af tommelfingeren lige oppefra og blev fjernet. Disse var særligt almindelige på de mælkeflasker af glasset som fandtes da og de var ikke genlukningbare.

Patentkorken er en anden type metode igen) at (lukke flasker.
En patentprop er en tætsluttende anordning til flasker. Patentpropper er ofte af porcelæn og og forsynet med en fjeder, der sikrer, at de slutter tæt til den gummiring, der er placeret mellem glasfladen og låget. Den er især velegnet til produkter, som er langtidsholdbare, fordi den holder disse under tryk.

Der er forskellige opfattelse af, hvornår den første patentprop blev udviklet. I USA opnåede Charles de Quillfeldt[1] den 5. Januar 1875 det første patent på en tætsluttende prop til flasker.[2] Der er imidlertid ikke beskrevet en fastsiddende fjederanordning; en sådan, udviklet i Berlin af Carl Dietrich, opnåede patent i Tyskland i 1877 [3]

Trods den relativt simple grundkonstruktion findes patentpropper i dag i mange forskellige varianter. En af de seneste nyskabelser er nogle aluminiumsbånd, der kan omdanne enhver flaske til en patentflaske.

Tilleggsinformasjon

  • Kilde: http://dan.wikitrans.net
  • Forfatter: historienet.se
Lest 23256 ganger Sist redigert lørdag, 14 juni 2014 21:42