Skriv ut denne siden
søndag, 08 februar 2015 11:43

Øltrender har en bakside

Hjemmebryggerne blir stadig flere og nye mikrobryggerier popper opp over hele landet. Øltrendene kan skape et folkehelseproblem, mener eksperter.

De siste årene har antall mikrobryggerier eksplodert i Norge og tall NRK har fått fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) viser at salget av sterkøl har mer enn doblet seg fra 2010 til 2014. Sterkøl er ofte produsert av mikrobryggeriene og gir en god indikasjon på deres vekst.

Alkoholkonsumet i Norge har økt med 40 prosent de siste 20 årene, viser tall fra Folkehelseinstituttet. I resten av Europa har forbruket derimot sunket.

Ifølge professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Krokstad, finnes det ingen tegn til at konsumet vil bremse opp. Øltrender er med på å øke forbruket, mener han, noe som igjen skaper flere alkoholavhengige mennesker.

Tabu
Nye ølprodusernter, merker og trender har de siste årene fått mye spalteplass i norske medier.

Krokstad mener det nesten er et tabu-tema å snakke om alkoholkonsum, avhengighet og årsakene til avhengigheten.

– Det er få som vil snakke de nye øltrendene ned, verken politikere eller journalister virker som de ønsker å omtale risikoene og statistikkene, sier Krokstad.

Han er klar på at nye øltrender også har en bakside.

– Desto flere sammenhenger alkohol og øl blir tilgjenglige i, desto flere blir avhengige, sier professoren.

Provosert
Petter Nome direktør for Bryggeri- og Drikkevareforeningen mener mikrobryggeriene og hjemmebryggingen er et friskt pust inn i norsk drikkekultur.

Han forklarer at ølkulturen som tidligere var ungdom som gikk med klirrende poser med hensikt om å drikke seg fulle, nå er helt annerledes.

– De fleste fine restauranter har et godt øltilbud, folk nyter og diskuterer øl i større grad enn tidligere. Derfor tror jeg denne kulturen gir et lavere ølkonsum enn tidligere.

Han liker ikke når eksperter snakker øltrendene ned.

– Jeg blir utrolig provosert når eksperter skal svartemale denne flotte utviklingen.

En vanskelig balanse
Professor Krokstad ser også de positive sidene med nye trender.

– Det er klart at det er artig med nye ølsorter og slikt, men statistikken viser at det er en kunst å ha et balansert forhold til alkohol.

Det er blant de voksne og spesielt blant de eldre at alkoholkonsumet vokser hvert år. Det har både med god økonomi og gjøre, men også med at alkohol og øl i dette tilfellet blir naturlig i flere sammenhenger.

– Baksiden av en slik utvikling er jo at det koster samfunnet enorme summer, sier professoren.

(red anm,) Vel, vel.... 

Tilleggsinformasjon

Lest 2669 ganger
LESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/blue.lessLESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/green.lessLESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/orange.lessLESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/purple.less