lørdag, 14 juni 2014 10:44

Regjeringen vil åpne for mer salg og info om øl

Regjeringen vil endre reklameforbudet for alkohol og i tillegg utrede mulighetene for direktesalg av alkohol fra norske småskalaprodusenter.

Torsdag 12.06.2014

Ryktene har gått lenge, og torsdag bekreftet landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) at et forslag om endring av forskriftene skal på høring før sommerferien.

– Vi vil gå inn for at det skal være tillatt med nøktern og faktabasert informasjon om alkoholprodukter, der forbrukerne selv oppsøker informasjon, sier Listhaug til NTB.

Høringsforslaget er ennå ikke helt klart, men Listhaug vil at det skal være mulig for forbrukerne å oppsøke produsenters hjemmesider på nett og finne fakta om produkter, innhold, anvendelsesområder og pris:

– Det blir på lik linje med informasjonen tilgjengelig på nettsiden til Vinmonopolet.

Åpner for salg

Nyheten ble godt mottatt da Listhaug deltok på Bryggeri- og Drikkevareforeningens årsmøte i Bergen torsdag ettermiddag. Listhaug kunne også avsløre at regjeringen nå utreder mulighetene for å selge drikkevarer med alkoholprosent over 4,7 andre steder enn vinmonopolene.

– Vi har professorene Finn Arnesen og Fredrik Sejersted ved Senter for europarett på saken. De vil gi en EØS-rettslig vurdering av hvordan det kan åpnes for salg av alkoholholdig drikk direkte fra småskalaprodusenter, parallelt med Vinmonopolordningen, sier Listhaug.

Utredningen skal være ferdig 1. oktober.

– Det er skjedd fantastisk mye når det gjelder norskprodusert øl, sider og akevitt. Mange av disse gründerne holder til i distriktene. Mulighetene for gårdssalg av deres produkter vil skape arbeidsplasser der, og det er positivt, mener Listhaug.

Løftebrudd

Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis, som er samarbeidsorganet for organisasjoner som arbeider mot rusmisbruk og skadevirkninger av alkohol, mener regjeringens utspill er direkte brudd på løftet om at hovedlinjene i alkoholpolitikken skal ligge fast.

– Vi risikerer å miste de viktigste virkemidlene vi har for å begrense alkoholproblemene. Når regjeringen nå åpner for noen former for reklame, vil det også øke alkoholforbruket. Nordmenn drikker stadig mer, og en av ti drikker allerede for mye, påpeker Gerhardsen.

Actis mener også forslaget er i strid med EU-regelverket, og de er kritiske til forslaget om å tillate gårdssalg av alkohol.

– Vinmonopolet lever på EUs nåde, og årsaken til at vi får lov til å ha denne ordningen er at den beskytter folkehelsen. Dersom regjeringen nå vil tillate salg av sterk alkoholholdig drikke andre steder vil vi ikke kunne ha et Vinmonopol i tillegg, sier Gerhardsen.

Gråsoner

Listhaug understreker at det ikke er snakk om å oppheve forbudet mot reklame for alkohol, men medgir at det er gråsoner mellom hva som er nøktern informasjon og reklame.

– Hva med faktabaserte brosjyrer, skal det kunne ligge tilgjengelig på salgssteder?

– Nei, det ville blitt å dytte det på folk, så det er nok ikke aktuelt. Vi vil ha informasjon i kanaler forbrukeren aktivt må oppsøke. Hvis du skal på en restaurant burde det for eksempel være mulig å gå inn på nettsidene deres og finne ut hvilke produkter som er tilgjengelige der og fakta om disse, sier Listhaug.

Hun tror ikke forslagene fra regjeringen vil føre til mer drikking og problemer:

– Vi har fått en kultur i Norge som ikke lenger bare handler om flatfylla. Det er snakk om å nyte produktene på en mer kultivert måte.

Fornøyd Nome

Direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome. mener initiativene fra regjeringen er gledelige

– Det er uhyre viktig for forbrukerne og produsentene, og selv om vi ikke kjenner detaljene i høringsforslaget er det et skritt i riktig retning.

De alkoholpolitiske høringene og utredningene ligger for øvrig under Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), men Listhaug har engasjert seg fordi det handler om næringer i distriktene og produksjon av mat og drikke.

Gerhardsen i Actis sier hun har fått nok av regjeringens steg mot en stadig mer liberal alkoholpolitikk.

– Først var det forslag om utvidede åpningstider på Vinmonopolet og endringer i taxfreekvoten. Nå skal vi også få reklame og gårdssalg. Disse forslagene tyder på at regjeringen først og fremst ser alkoholpolitikken som næringspolitikk, og ikke helsepolitikk.

Tilleggsinformasjon

Lest 2097 ganger