Skriv ut denne siden
tirsdag, 28 januar 2014 00:00

Åpner for ølinfo

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug åpner for at norske ølbryggerier skal kunne informere forbrukerne om sine produkter.Under den internasjonale reiselivsmessa Grüne Woche møtte landbruksministeren fredag representanter for bryggerinæringen i Norge.

– Reklameforbudet ligger fast. Det er det ingen tvil om. Og dette ligger formelt under helseministeren. Men vi er i gang med å se på muligheten for at ølbryggerier skal kunne få lov til å informere om sine produkter, røper Sylvi Listhaug overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Målet er at forbrukeren skal få vite hva slags produkt som er på markedet, legger hun til.

Daglig leder Tore Nybø i bryggeiet Nøgne ø etterlyser nettopp at man skal kunne informere om produktene, ikke reklamere.

– Ønsket om å kunne ha tilgjengelig informasjon om produktet er sterkt, poengterte han overfor landbruks- og matministeren.

Listhaug påpeker at en slik åpning vil være god næringspolitikk.

– Vi snakker om bedrifter som skaper noe for å få bedriften til å vokse, For at det skal kunne skje, må folk vite om bedriften og hvilke produkter den har., legger hun til.

Hun får, ikke unaturlig, full støtte fra Petter Nome, som er direktør for Bryggeri- og Drikkevareforeningen i Norge.

– Egentlig burde dette være et forbrukerkrav, mener han.

– Vi snakker om informasjon om hva drikke er laget av, hva det smaker og for eksempel hva det kan drikkes til. Dette er innenfor alt som kan stimule til en ansvarlig alkoholkultur, mener Nome.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug har travle dager under den internasjonale landbruksmessen Grüne Woche.

Fredag åpnet hun den norske standen på messen, før hun hilste på sin tyske kollega, Hans-Peter Friedrich. Senere møtte hun en representant for den tyske bryggeriforening, og senere den norske foreningen med Petter Nome i spissen.

Lørdag starter dagen med et møte med landbrukskommisæren i EU, før det er stort ministermøte som skal komme med en uttalelse om matsikkerhet.

Pressesjefen for den tyske bryggeriforeningen syntes norsk øl var særdeles interessant, men kan ikke garantere noen norsk ølsuksess i ølnasjonen Tyskland.

Men salget av øl i Norge øker. Og vi drikker stadig mer sterkt øl.

Salget av sterkøl fra Vinmonopolet økte med hele 25,5 prosent i 2013.

Norsk øl seiler fram og kaprer hele 58 av de 100 første plassene på bestselgerlisten, mot 49 i 2012.

– Vi opplever et gjennombrudd for ølkultur i Norge, mener Petter Nome.

Hele 14 norske bryggerier er inne på topp 100-lista, med mikrobryggeriet Nøgne Ø som soleklar ener. Vinneren er likevel den samme som i tidligere år: Hansa Sterkøl med 80 418 solgte liter.

Sterkøl ble solgt i dagligvarehandelen i Norge fram til 1993. Da overtok Vinmonopolet salget, for å begrense forbruket av det sterkeste ølet.

Resultatet var kraftig nedgang i salget.

– Siden den gang er ølkulturen dramatisk endret. Mesteparten av sterkølet er kostbart og drikkes i små mengder for smakens og opplevelsens skyld. Framgangen for sterkølet handler om kultur, ikke om flatfyll.

Bryggeri- og Drikkevareforeningen vil likevel ikke ha sterkølet tilbake i butikkhyllene.

–Vi er svært fornøyd med den jobben Vinmonopolet gjør og tror det er fornuftig å begrense tilgjengeligheten for barn og unge, sier direktøren i Bryggeri- og Drikkevareforeningen. (ANB)

 

Tilleggsinformasjon

Lest 2446 ganger
LESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/blue.lessLESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/green.lessLESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/orange.lessLESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/purple.less