torsdag, 15 oktober 2015 22:59

Førstemann i øl-køen

Når polet slipper sjeldne gane-godsaker køer øl-entusiastene.

Torsdag klokken 06.00: Rolf Arild Myhrer slår opp campingstolen, pakker på seg et pledd og setter seg og venter på at klokken skal bli 10.00. Han sitter mutters alene utenfor Vinmonopolets spesialbutikk på Aker brygge.

Innenfor står det han aller helst vil ha: Det smått sagnomsuste trappist-ølet Westvleteren 12.

- Har aldri smakt det. Og jeg må jo smake det. Er det virkelig så godt som det sies å være? sier han mens han slurper i seg litt kaffe for at kroppen skal få kjenne noe annet enn bare høstlig og sur Oslo-luft.

Torsdag klokken 08.40: Myhrer er ikke lenger alene i køen. Han har fått selskap av en annen ølhund.

Klokken 09.55: Køen strekker seg nå et godt stykke nedover Bryggegata. Rundt 100 menn og kvinner gjør seg klare for å entre det som for mange av de fremmøtte fremstår som himmelen. I alle fall denne dagen.

Klokken 10.00: Dørene åpnes, og massene velter inn i relativt ryddig stil. Bak informasjonsdisken i butikkene står de mest ettertraktede flaskene oppstilt. Som det bare finnes et fåtall av. Westvleteren og Cantillon fra Belgia - og BrewDog fra Skottland - eier plassen bak informasjons-skranken.
- Nummer én? sier en ansatt-stemme. Først frem skrider Myhrer med nummerlapp nummer én i hånda. han får det han vil, og smiler fornøyd.

- Nummer to? sier den samme stemmen. Og slik fortsetter det til det bordet med spesialølet er ribbet.

- Herlig. Nå er jeg lykkelig. Det var helt klart verdt å sitte fire timer i en campingstol, sier Myhrer, vel vitende om at han har fått det han ville.

Ølinteressen til hadelendingen ble vekket til live for fire-fem år siden.

- Jeg smakte Lost Dog fra BrewDog og Lost Abbey. Da var jeg solgt. Siden ble det ølkurs og jevnlig påfyll av mitt eget øl-lager. Jeg brygger ikke selv. Jeg bare kjøper det som jeg tror er godt - og det som er godt, sier han til Side3.

STINN BRAKKE

Folk stimlet sammen i håp om å få fatt i noen av de 112 spesialølene som ble lansert på en rekke av Vinmonopolets spesialbutikker denne oktober-torsdagen. Mellom reolene på Aker Brygge gikk fullastede handlevogner og trillekurver i skytteltrafikk fra ølhyllene til kassene den første timen etter åpningstid.


- Dette var verdt turen fra Kongsberg, sier en mann med breddfull handlekurv.

- Dro du hit bare for dette?

- Hehe. Nei, jeg skal på et seminar i Oslo litt senere i dag, smiler han lurt før han vinker farvel.

Nettstedet olportalen.no mener at årets spesialslipp bærer preg av høy kvalitet. «Distributørene har nå endelig fått opp øynene for øl, og fokuserer faktisk på det», skriver Per Øyvind Arnesen, som har testet en del av beholdningen som ble servert kundene torsdag.

Tilleggsinformasjon

Lest 5223 ganger