Skriv ut denne siden
mandag, 26 januar 2015 12:00

Lindheim ølkompani kåret til verdens femte beste nye bryggeri

SAUHERAD: Det er gode dager på Lindheim ølkompani. 21.01.2015 ble de kåret til verdens femte beste nye bryggeri. Neste uke installeres den nye flaskemaskinen som revolusjonerer produksjonen på gården.

Elektrikeren er på plass, paller med tomme ølflasker er på lager og den nye flaskemaskinen står klar. I neste uke kommer installatørene fra Italia. Når alt er på stell vil maskinen kunne vaske, fylle, sette kork på og etikettene 450 flasker i timen. Et stort skritt videre for mikrobryggeriet, som hittil har produsert øl på fat og kun har tappet øl manuelt i tolitersflasker – såkalte growlere.

TRADISJONSFARGER

Den nye maskinen tapper øl i halvlitersflasker. Nye flasker kreves også nye etiketter. Så langt har man mottatt 15 000, og designet er ikke overlatt til tilfeldighetene.

– Vi har tatt utgangspunkt i pakkelappene for eplekassene som ble brukt her i distriktet før. Kassene ble klassifisert med lapper i ulike farger, sier Ingeborg Lindheim, og viser fram de gamle lappene.

De nye øl-etikettene er gjenskapt med font og farge fra pakkelappene. I tillegg er etikettene dekorert med bilder av tidligere generasjoner av Lindheim slekta, som dreiv stort fruktpakkeri på gården.

– Bildene er litt tilfeldig utvalgt og har forhåpentligvis en humoristisk effekt. Du har for eksempel et bilde av bestefar på hesteryggen, sier Ingeborg.

KLAR FOR POLET

I fjor produserte man 50 000 liter øl.

I år er målet det dobbelte. I starten skal man tappe seks forskjellige ølsorter på flaske. To av dem kommer for salg i gårdsbutikken i andre halvdel av februar, resten skal gå ut til hotell, restauranter og kafeer, og jammen skal ølkompaniet få prøvd seg på Vinmonopolet også.

– Vi har en belgisk saison som havner i Vinmonopolets bestillingsutvalg i mars, det vil si at den er i Vinmonopolets lager og kan bestilles inn fra og hos de enkelte vinmonopolutsalgene i landet. I forrige uke kom det fram at landbruksministeren vil åpne for såkalt nisjesalg av sterksider og mjød direkte fra norske gårdsbruk. Ølkompaniet faller ikke inn under denne ordningen, i og med at ølen inneholder malt.

I VERDENSKLASSE

21.01.2015 ble Lindheim ølkompani kåret til det femte beste nye ølbryggeriet i verden av nettstedet Ratebeer. I fjor ble det startet opp 3800 bryggerier i verden.

– Vi fikk plutselig en melding fra en kollega som gratulerte oss. Vi skjønte det ikke helt, sier Ingeborg som er strålende fornøyd med dommen.

I Ratebeers begrunnelse står det blant annet at Lindheim ølkompani er "the new star on the Norwegian beer scene, exploding out of nowhere in late 2013".

 – Jeg tror det har med totalkonseptet å gjøre. At vi driver på måten vi driver på, med spontanlagring og lagring på eikefat. I tillegg framhever de samarbeidet med andre bryggerier. Det har nok hatt litt å si.

 

 

 

 

Tilleggsinformasjon

Lest 2691 ganger
LESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/blue.lessLESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/green.lessLESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/orange.lessLESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/purple.less