fredag, 16 januar 2015 14:01

Til Berlin med øl og elg

 Inderøy Gårdsbryggeri og Klostergården på Tautra er blant fem trønderske bryggeri som deltar på Grüne Woche i Berlin, som starter fredag 16. januar. Nils Aas sin elg-skulptur blir også med til Berlin.

 

Ølglade tyskere har åpenbart smaken for nye varianter av den gyldne drikken. Til fjorårets utgvave av verdens største mat- og landbruksmesse tok trønderne med seg lokalprodusert øl på fat. Responsen var så overveldende at fem trønderske bryggeri deltar på årets messe. Foruten Inderøy Gårdsbyggeri og Klostergården deltar Rein Drikke fra Rissa, Røros Bryggeri og Austmann Bryggeri fra Trondheim, forteller daglig leder Aslaug Rustad i Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS. Rustad koordinerer den trønderske standen under matmessen som varer fra 16. – 25. januar.

«Kvaksøl» og «Ekaill»

Inderøy Gårdsbryggeri er medlem av Den Gyldne Omvei i Inderøy. Foruten bryggmester Steinar Kvam blir også Kristine Sakshaug fra Øynaparken, Margarete Uddu fra Strømnes og Inger Lillesand fra Nils Aas Kunstverksted tre representanter fra Den Gyldne Omvei som blir å finne på den trønderske standen i Berlin.

Steinar Kvam sier at han har med seg ti kasser øl til Berlin, fordelt på «Kvaksøl» som er en Brown ale og «Ekaill» som er et øl av sorten Dunkel Weizsen. Kvam sier at ølsortene er bestemt av menyen på standen. «Kvaksøl» passer blant annet godt til elgkjøtt. Kvam snakker godt tysk etter å ha vært gift med en tysk kvinne i mange år.

– Det blir en utfordring å forklare de lokale navnene på ølsortene, men jeg gleder meg – både til å delta på et så stort arrangement og å få inspirasjon fra andre ølbryggere. Vi ønsker å få flere tyske turister til Inderøy og Trøndelag. Det er jo hovedgrunnen til at vi deltar på messen, sier Kvam.

Brit Melting, som er prosjektleder for Trøndelag sin stand på messen, sier at Trøndelag synliggjøres som en sterkt og attraktiv mat- og opplevelsesregion fra fjord til fjell. Disse opplevelsene markedsføres på det tyske markedet gjennom tre bookbare reiseruter utviklet i samarbeid med Trøndelag Reiseliv.

Selger matopplevelser

Aslaug Rustad sier at det er tredje året at Trøndelag er en del av Landbruks- og Matdepartementets stand på Grüne Woche. Kysten er representert ved Hitra og Frøya, mens Fosen og Namdalskysten er nye deltakere på årets messe. Fra Ytre Namdal deltar Hans Roger Selnes og representanter fra Norveg, Rørvik Fisk og Buenget Gård. Felles for alle deltakerne er at de kan kommunisere med de besøkende på tysk, og dermed er et godt verksskap som kan selge opplevelser i Trøndelagsregionen. Smaksmenynen på den trønderske standen er utviklet av Marias Kjøkken i Stjørdal.

Matopplevelsene står i sentrum for årets trønderske stand, og Rustad sier at tyskerne skal få oppleve Norges matregion nummer en.

– Dette gjøres gjennom å selge smaksprøver basert på rene og ekte smaker, av råvarer fra blant anmnet elg, laks, rein og bær. Samtidig er ølet som serveres knyttet til smaksprøvene.

Ikke med i 2016

Rådgiver Kari Kolle hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag sier at den trønderske deltakelsen på Grüne Woche representer et stort og kostbart prosjekt hvor Landbruks- og matdepartementet er oppdragssgiver, mens hele prosjektet styres av Innovasjon Norge sentralt gjennom deres norske reiselivssatsing. Fylkesmennene i de to fylkene bidrar med en fjerdedel av finansieringen.

Det er tredje gang Trøndelag deltar med en stor stand. Kolle sier at regionene deltar etter et rettferdighetsprinsipp. Vestlandet er derfor ikke med i år, og Kolle regner med at Trøndelag av samme grunn ikke får delta i 2016.

Kolle sier at den trønderske deltakelsen de to foregående årene er blitt lagt merke til.

– Vi har fått positiv respons fra Innovasjon Norge på den måten de trønderske aktørene kobler lokalmatsatsing med reiselivssatsing. Det er viktig. Turistundersøkelsen fra 2013 viser nemlig at turister som besøker Trøndelag er veldig interessert i lokal mat. I en dybdeundersøkelse blant utenlandske turister som besøkte Trøndelag i fjor, sier 64 prosent at lokal mat betyr mye for den totale opplevelsen.

 

 

Tilleggsinformasjon

Lest 2740 ganger