Skriv ut denne siden
mandag, 21 juli 2014 11:41

Duften av et nytt Fredrikstad-øl

Nå er seks nye typer øl signert Ego Brygghus på Torp klare til å drikkes. Onsdag skal det presenteres for allmennheten.

18.07.2014
Det er seks veldig forskjellige typer øl, sier bryggmester Christer Edvartsen (34), som sammen med Halvor Lindrupsen (30) satte i gang oppbyggingen av et mikrobryggeri på gamle Torp bruk for noen måneder siden. 

Spent bryggmester

I april sto de to i et relativt nakent, tidligere industrilokale på Torp. Nå er de klare for å lansere øltypene sine på Havnelageret.

Bryggmester Edvartsen legger ikke skjul på at han er spent på hva slags mottagelse de seks første sortene med Ego-brygg kommer til å få.

– Det er jo lett nervøst, det. Men v i får ta det som det kommer, sier Edvartsen.

Lange dager
De siste månedene har han og kompanjong Lindrupsen jobbet maratondager som ofte har startet ved sjutiden på morgenen, og sjelden vært over før etter midnatt.

OPPSTART: Å bygge opp og starte eget bryggeri, er forbundet med mye jobb. De siste månedene har Edvartsen og kompanjongen jobbet fra tidlig morgen til over midnatt.(Foto: Marianne Holøien)

Først skulle gjæringstanker og alt annet bryggeutstyr inn i de gamle industrilokalene, monteres på en skikkelig måte og testes ut. Deretter kom selve bryggingen.

Giret hoppet av...
Nå er altså seks øltyper klare: en pale ale av amerikansk type, en pale ale som egentlig skulle vært en IPA hvis ikke et gir på bryggeutstyret hadde hoppet av, en IPA med rug, en stout, et tysk hveteøl, og en IPA tilsatt kaffe som de lager i samarbeid med et kaffebrenneri på Grünerløkka i Oslo.

Lokalene på Torp er i ferd med å bli fylt opp av fat og flasker, og etikettene til flaskene var denne uka på vei fra trykkeriet.

Egen Oslo-lansering
Bryggerne på Torp er nå i samtaler med flere utesteder om salg av brygget sitt. Mye taler for at ølet vil bli servert både i Halden og Sarpsborg ganske snart. I tillegg var Lindrupsen i møter med Schouskjelleren Microbryggeri på Grünerløkka da med tanke på en egen Oslo-lansering da FB var innom bryggeriet på Torp. På grunn av alkoholstyrken, er det ikke aktuelt å selge Torp-ølet i dagligvareforretninger. 

– Vi får se hvilke andre som er interesserte. Men vi håper jo å kunne levere større kvanta til noen få steder, fremfor å levere ett fat til hundre steder, sier Edvartsen.

– Tar det som det kommer
Han regner med at lengden på arbeidsdagene vil kunne kortes ned etterhvert som de to bryggerne finner rutinen på arbeidet. Hittil har de ikke angret på valget om å si opp trygge jobber for å starte eget bryggeri.

– Nei, vi visste jo at det ville bli en alvorlig mengde med jobb, og vi har tatt det som det kommer, sier Edartsen.

Dersom brygghuset kjører for  fullt med det utstyret de har nå, har de kapasitet til å brygge 1.500 til 1.800 liter i uka.

Tilleggsinformasjon

Lest 3721 ganger
LESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/blue.lessLESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/green.lessLESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/orange.lessLESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/purple.less