torsdag, 23 april 2015 15:10

Alkohol kan trigge allergi

Reagerer du på pollen? Hvis du i tillegg drikker alkohol, kan symptomene bli sterkere, sier overlege og allergiekspert.

Ifølge pollenvarslingen er bjørkepollensesongen i gang i store deler av landet, og på onsdag er det varslet kraftig spredning av bjørkepollen på Østlandet. Rundt én million nordmenn vil være plaget i tiden fremover.
Alkohol inneholder stoffer som kan trigge allergien. Pils og pollen kan derfor være en dårlig kombinasjon. Tar du ikke de nødvendige forholdsreglene, kan du bli ekstra plaget.
– Det er stoffer i øl og vin som kan forverre en reaksjon, forteller Roald Bolle, overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge, til NRK.no.

Tønna kan bli full
Alkohol gjør at blodkar i neseslimhinnen utvider seg. Dette forsterker tetthet og renning i forbindelse med allergi, ifølge Bo Gleditsch, kommunikasjonssjef i Astma- og Allergiforbundet.
– I tillegg inneholder øl og vin histamin, som kan forsterke allergisymptomer. Sulfitt er det også en del som reagerer på, forteller han.
Det kan være flere mekanismer som gjør at en allergisk reaksjon blir forsterket, opplyser Roald Bolle.
– Hvis en pasient får migrene av rødvin, og i tillegg har en pollenreaksjon, kan det bli en forsterkning av reaksjonen av den grunn, sier han, og sammenligner disse mekanismene med en tønne:
– Det kan være flere ting som gjør at du ligger på grensen til å reagere, og som gjør at tønna blir full. Folk har forskjellige grader av pollenreaksjon, og dermed forskjellige størrelser på tønnene. Men det kan være vanskelig å vite når tønna blir full, sier han.

Lytt til kroppen og snakk med legen
Vær bevisst på at både alkoholen og pollenallergien påvirker allmenntilstanden, oppfordrer Gleditsch.
– Tømmermennene kan sikkert oppleves ekstra aktive dagen derpå, om du i tillegg har pollenallergi. Alkohol må alltid inntas med måtehold, og medisinen alltid tas som forskrevet av legen, sier han.
Du bør være forsiktig, mener Roald Bolle.

– Bivirkningene kan komme lettere frem hvis du drikker alkohol samtidig som du går på medisiner. Mange opplever en sløvhet og uopplagthet av medikamenter. Når du i tillegg drikker alkohol, forsterkes symptomene, opplyser han.
Symptomene oppleves forskjellig fra person til person. Gleditsch oppfordrer deg derfor til å lytte til kroppen, og å snakke med legen din.
– Ta vare på helsa, lev et så godt liv som mulig, også med pollenallergi. Klør du i ørene av hveteøl, så kall reaksjonen hva du vil, og drikk noe annet. Opplever du en tung søndagsmorgen etter vin med høyt innhold av histamin og garvesyre – legg sammen to og to eller velg alkoholfritt, oppfordrer Gleditsch.

Tilleggsinformasjon

Lest 28755 ganger
Mer i denne kategorien « Derfor skal flaskeøl stå