onsdag, 25 mars 2015 20:08

Middelaldrene og eldre mennesker bør drikke tre glass øl om dagen!

Myten om at øl gjør deg fet og usunn, holder ikke lenger mål.
Tvert imot, øl har mange sunnhetsmessige fordeler som gjør at øl er like sunt som vin når man drikker moderate mengder og har en sunn kost. Og når vi snakker om øl, så er moderate mengder helt opptil tre glass øl om dagen. Øl forebygger, blant mye annet, hjertekarsykdommer, diabetes og ikke minst for høyt blodtrykk.

Det var noen av konklusjonen i rapporten ”Øl og Sundhed” på den internasjonale konferansen ”Øl og Ærnæring” som ble holdt på Københavns Universitet for et års tid siden(2012).

Gjennomsnittsdansken drikker mer vin enn øl.Det er ikke mange år siden at vin passerte øl på danskenes spisebord.
I 1997 var alkoholinntaket hos danskene 35,1 prosent vin og øl var 53,7 prosent. I 2010 hadde alt snudd. 45 prosent av inntaket var vin og 35,8 prosent var øl.
En av grunnene til vinens popularitet, var jo det tungtveiende budskapet at vin er sunt.
Men, dette kunne jo ikke den danske Bryggeriforening sitte stille og se på. Øl er minnsan like sunt som vin. Derfor arrangerte foreningen  konferansen ”Øl og Ernæring” med forskere fra hele verden på Københavns Universitet sist år.
Et av målene med konferansen, var å gjøre opp med myten om at det var bare vin som er den enste type alkohol som har helsemessige fordeler.

Fordelene med øl er mange.
”Det forebygger hjertekarsygdomme hos mænd over 35 år og kvinder over 45 år. Et moderat alkoholforbrug sænker risikoen for diabetes, mens intet eller højt alkoholforbrug øger risikoen.
Øl kan sænke risikoen for knogleskørhed, særligt for kvinder der har været i overgangsalderen.
Humle gemmer på en masse stoffer, som øjensynligt kan forebygge en lang række sygdomme, blandt andet kræft, Alzheimers, overvægt og depressioner. Yderligere forskning på området er dog nødvendig.”
En annen sak er at øl i begrensende mengder ikke nødvendigvis fører til fedme. Men, det er ikke bare bare å drikke øl sunt heller da. Rapporten viser også hvordan og hvor ofte man skal eller kan drikke øl.

” Drikker moderat, det vil sige 1-2 genstande om dagen i forbindelse med et sundt måltid. Mænd må dog gerne drikke 1-3 genstande.? Har en jævn drikkefrekvens og fordeler øl-indtagelsen over hele ugen.? Ikke er ung.?”

Nå var ikke enigheten total blant forskerne om hvor mye øl man burde drikke. Professor Ramon Estruch fra universitetshospitalet i Barcelona argumenterte for 3 øl om dagen. Iallfall for menn, mens dansken, Cand. scient i human ernæring, Per Brændgaard hadde en helt annen holdning. Han mente at man kunne få samme sunnhetsmessige resultat med en øl hver annen dag. Samtidig la han til at det kunne være vanskelig for ølentusiaster  å holde seg på det nivået. Det var en ting alle forskerne var enig om og understreket gang på gang. Nøkkelen til sunt alkoholforbruk er måtehold. For mye alkohol, og for mye alkohol på en gang,  er skadelig.

En annen sak forskerne understrekt kraftig, er at det ikke er sunt for unge mennesker å bøtte i seg øl weekend etter weekend.
” Unge mennesker burde i det hele taget slet ikke drikke alkohol. Det er først, når man når en vis alder og naturligt er udsat for øget risiko for hjertekarsygdomme, diabetes og forhøjet blodtryk, at indtagelsen af øl for sundhedens skyld kan forsvares”

Så, nå venter jeg på at noen av de politiske partiene i valgkampen krever øl på blå resept.

Tilleggsinformasjon

Lest 30397 ganger Sist redigert torsdag, 26 mars 2015 09:11