lørdag, 07 februar 2015 21:52

Ølhallene til Ytterborg bryggerier

Aktieselskabet Ytteborgs Bryggeri ble grunnlagt av garvermester og stadshauptmann Nils Jensen Ytteborg i Christiania i 1836. Bryggeriet hadde fabrikk i Hausmanns gate 8-10-12 ved nedre del av Akerselven i Oslo. I 1897 var vannet i Akerselven blitt for forurenset for bruk til brygging av øl, og Ytteborgs Bryggeri trengte mer plass. Man flyttet derfor fabrikken til Øvre Foss og byttet navn til Foss Bryggeri.

"Hemmeligheten under kirkegården 3:6" "Skjult under Gamle Aker kirke ligger noe få av Oslos innbyggere vet om" (se link tv.nrk.no nedenfor).

Ytteborgs Bryggeri oppførte i 1843 ølkjellerne ved Akersbakken. De hadde fire store lagerrom med teglsteinshvelv under en overbygning av utmurt bindingsverk. Adkomsten var gjennom bindingsverkshuset, hvor to vindeltrapper førte ned til kjellernivå. I sentrum av trappene var det heissjakter for å heise øltønner opp til overbygningen, hvor ølet antagelig ble tappet på flasker.

Grunnen til at ølhallene ble oppført var den nye teknologien med undergjæret øl som var kommet fra Tyskland. Undergjæret øl krever lang lagring i kjølige omgivelser. Isblokker ble derfor hugget ut i Akerselven om vinteren, tatt med hest og kjærre opp til ølhallene slik at de holdt hallene med øltønner kjølige hele sommeren gjennom på ca 4 grader celcius.

Kjellerne ble i samtiden betraktet som et mesterverk av ingeniørkunst, og de ble innviet med stor festivitas i nærvær av daværende kronprins Oscar I. De gikk populært bare under navnet «Kjeller'n». Under 2. verdenskrig ble kjellerne brukt til grønnsakslager, og da ble det åpnet en transportinngang via en tunnel som munner ut i fjellveggen mot Akersbakken.

Etter en utvidelse av kirkegården rundt Gamle Aker kirke ble overbygningen revet i 1950-årene, og kjellerne ble da så utsatt for grunnfuktighet at de senere har vært ubrukelige.

Ytteborgs Bryggeri var spesielt kjent for sitt bayerske øl.

Tilleggsinformasjon

Lest 32887 ganger Sist redigert tirsdag, 10 februar 2015 16:15