fredag, 18 juli 2014 01:24

Ølet med flest kalorier

Det er stor variasjon i mengden kalorier og karbohydrater i øl. Aller minst er det i såkalt liteøl med alkoholprosent som vanlig pils.

 

Vørterøl har det høyeste innholdet av karbohydrater, mens bokkøl har flest kalorier.

Det viser en gjennomgang Diabetesforbundet har gjort av næringsinnholdet i noen av de mest populære norske øltypene.

Hvis du er glad i øl og opptatt av å passe på vekta eller blodsukkeret, kan det være vanskelig å finne informasjon om innholdet på ølflasker, bokser og bryggerienes nettsider. Det er bakgrunnen for at forbundet har hentet informasjon om sju øltyper med og uten alkohol.

Den viser at vørterøl og bokkøl er de to variantene med flest kalorier blant henholdsvis alkoholfritt og alkoholholdig øl.

En halvliter vørterøl gir 190 kalorier, mens en tilsvarende mengde bokkøl (sterkøl) gir 310.

Liteølet, også kalt lavkarbo-øl, må ikke forveksles med lettøl. Lite-utgavene har omtrent samme alkoholstyrke som pils/fatøl, men færre kalorier og karbohydrater.

Lettøl og liteøl inneholder omtrent like mange kalorier, men lettølet gir mer enn tre ganger så mye karbohydrater.

Her er noen gjennomsnittstall fra forbundets oversikt, basert på produkter fra bryggeriene Ringnes, Hansa Borg, Mack og Aass:

Populære øltyper

 

 

Alkohol-
prosent

Karbo-
hydrater
i prosent

Kalorier
pr. dl.

Vørterøl (alkoholfritt)

0

9,2

38

Bokkøl (sterkøl)

6,5

6,0

62

Alkoholfritt øl (Munkholm)

0,7

5,3

26

Bayerøl

4,6

3,9

43

Pils

4,5

2,7 - 4,0

39

Lettøl

2,3

3,0

28

Liteøl

4,2 - 4,5

0,8

28 - 33

 

Smaken på de ulike ølene er ikke testet. Klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen minnet tidligere i år om det må være lov å kose seg en gang iblant også.

– Vi skal ikke bli hysteriske, for det er ikke farlig å få i seg litt sukker, sa hun til NRK.no.

– Etanol gir kalorier

Ernæringsfysiolog Lise von Krogh slår et slag for alkoholfritt øl som kalorifattig tørstedrikk.

– Alkoholfritt øl har færre kalorier fordi det ikke inneholder etanol, altså alkohol. Det er etanolen som øker kaloriinnholdet i alkoholholdige drikkevarer, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh i Bramat.no til NRK.no.

Hun mener at alkoholfritt øl dermed er et veldig godt alternativ for dem som vil drikke noe med smak og som er opptatt av kalorier.

– Du kan for eksempel drikke tre ganger så mye alkoholfritt øl som sterkøl uten å få i deg flere kalorier. Øl uten alkohol er også mer kalorifattig enn brus, melk og iskaffe, forteller hun.

Pils og bayerøl har et kaloriinnhold omtrent på linje med juice, brus og saft. Omtrent 40 kalorier per desiliter, med andre ord. I brusen er sukker den viktigste kalorikilden.

– Kalorimengden er det viktigste hvis du er opptatt av vektkontroll. Men sats gjerne på drikke med lite karbohydrater også, sier von Krogh. 

Vindrikke-kultur

Lise von Krogh mener at når man drikker øl er det mer spennende å nyte en eller annen form for spesialøl i stedet for å helle i seg av den sedvanlige pilsen.

– Det er blitt mye spennende å velge mellom på det norske ølmarkedet. Mitt håp er at folk greier å legge litt av den fine delen av vindrikke-kulturen inn i ølforbruket, sier hun.

Ett glass rødvin eller tørr hvitvin (150 ml) inneholder omtrent 100 kalorier, som er litt mer enn sterkøl.

– Vinen har mer alkohol. Forutsatt at du drikker mindre vin enn øl, blir kalorimengden omtrent hipp som happ, sier von Krogh.

Ernæringsfysiologen mener at alkoholfritt øl er undervurdert som kalorifattig tørstedrikk.

– Alkoholfritt er utmerket hvis du vil ha noe friskt og smakfullt og ikke går for rent vann. Alkohol har blant annet den effekten at appetitten stimuleres. Med alkohol spiser du mer, samtidig som du forbrenner mindre fett. Dermed får du i deg mer energi enn du kanskje ønsker. Det unngår du med alkoholfritt øl, sier hun.

Tilleggsinformasjon

Lest 27318 ganger